Banner billede

Boliginspektion

Tjek boligens stand, elinstallationer og energimærkning

Hvad er de største faldgruber ved en besigtigelse?

Det er ærgerligt at finde sig til rette i drømmehuset, og et år senere opdage at tagspærene var rådne ved indflytningen. Før du skriver under på købsaftalen kan en grundig inspektion af boligen forhindre uventede overraskelse - og udgifter. Inspektionen kan deles op i tre fokusområder: boligens stand, elinstallationer og energimærkning.

Boligens stand

Boligens overordnede stand beskrives i en såkaldt tilstandsrapport. Hvis boligen f.eks. har tegn på skader eller risiko for skader i fremtiden, vil det fremgå af tilstandsrapporten. Rapporten udarbejdes af en byggesagkyndig, som gennemgår boligens vægge, tagværk, kælder og andet der er relateret til bygningens konstruktion. F.eks. Er råd i taget, svækkelser i bærender elementer og vandskader typiske problemer som en byggesagkyndig holder udkig efter. Almindelig slid er ikke inkluderet i tilstandsrapporten. Tilstandsrapporten gælder i seks måneder og er nødvendig for at du - som køber - kan tegne en ejerskifteforsikring. Det er boligens sælger som betaler for tilstandsrapporten. Rapporten er frivillig, men åbenhed omkring boligens stand gør det lettere at tiltrække købere. Derfor er det sjældent at en sælger ikke sørger for tilstandsrapporten.

Fordi sælger kender boligen bedst, bidrager sælger selv til tilstandsrapporten med informationer om boligens stand. Her kan der opstå en potentiel interessekonflikt for sælger, i og med at en bedre boligstand kan betyde højere salgspris. Dette er dog kun en risiko i tilfælde hvor den byggesagkyndige ikke har mulighed for at be- eller afkræfte sælgers informationer.

Selvom bevidst snyd er usandsynligt, findes der stadig en risiko for at sælger ikke kender til alle boligens skader - og måske har sælgers byggesagkyndige heller ikke spottet dem fordi bygningen eksempelvis skjuler mindre vandskader bag snørklede hjørner eller i usædvanlige byggematerialer. Derfor anbefaler vi at du - køberen - tager din egen byggesagkyndige eller en KøberRådgiver med på boligsyn. Det er altid godt at få et par ekstra øjne på boligen, før du træffer et af dit livs største beslutninger.

Elinstallationer

Standen på boligens stikkontaker og andre elektriske installationer bliver vurderet i en særlig elinstallationsrapport. Den udarbejdes af en autoriseret elinstallatør, som tjekker om de elektriske installationer virker og om de opfylder lovkravene. Installatøren tjekker alle installationer som er nemt tilgængelige og tester måske et par installationer som er vanskelige at komme til. Der er derfor risiko for at utilgængelige elinstallationer ikke bliver testet som en del af elinstallationsrapporten. Det er vigtigt at du gennemlæser elinstallationsrapporten med dette for øje, så du kan spotte eventuelle oversete installationer.

Elinstallationsrapporten har meget til fælles med tilstandsrapporten. Sælger betaler for rapporten, den er frivillig og nødvendig hvis du - køberen - ønsker at tegne en ejerskifteforsikring. Elinstallationsrapporten er gyldig i et år - 6 måneder længere end tilstandsrapporten.

Energimærkning

Alle boliger har et energimærke, som boligens sælger skal betale for at få tildelt. Det er en “karakter” som beskriver hvor god boligen er til at holde på varmen. Energimærket er derfor en hurtig måde at vurdere boligens udgifter til energi - i forhold til andre potentielle boliger.

På energimærke-skalaen er der ni trin. En bolig med energimærket A2020 er mest energieffektiv og holder derfor bedst på varmen. En bolig med energimærket G er mindst energieffektiv. Her er en oversigt med alle ernergimærkerne:

A2020

A2015

A2010

B

C

D

E

F

G

De fleste boliger har en mærkning mellem C og G. Et trin op på energimærke-skalaen vil typisk betyde 100.000 kr. mere i salgspris. Hvis du køber en bolig med en lav energimærkning kan en energirenovering - som øger energimærkningen - være en måde at forhøje din nye boligs værdi.

Vi sørger for et trygt boligkøb

Spar tid, bekymringer og penge. Tag en KøberRådgiver med på råd.

En KøberRådgiver kan blandt andet hjælpe med:

Gratis opstartsmøde

Forhandling af pris

Godkendelsesskrivelse

Dokumenter

Skøde og tinglysning

Boligens økonomi

Fremtidsfuldmagt

Købsaftalen

Testamente

Forældrekøb

Læs om KøberRådgivning
KøberRådgiver badge
KøberRådgivning

Lær mere om bolighandel

Dyk ned i detaljerne om købsaftaler, boligens stand og andre områder omkring bolighandel. Vi har skrevet en række artikler som hjælper dig på vej.

Sektion billede

Få overblikket

Vær opmærksom på de 9 vigtigste overvejelser for at sikre et trygt boligkøb

Læs mere
Sektion billede

Få ro i maven

Overdragelsen af boligen: De 7 grundlæggende opgaver efter købsaftalens underskrivelse

Læs mere